Боровец – зелена приказка в Рила планина

Боровец – зелена приказка в Рила планина

Няма българин, който да не е чувал за Боровец, а рядко се среща и европеец, който също да не е чувал за него. Това е най-известният и най-големият планински курорт в страната. Намира се на изключително стратегическо място по отношение на туристически атракции – кацнал на 1300 метра надморска височина в източната част на великолепната планина Рила върху северните склонове на Мусаленския хребет. Атрактивният курорт заел подножието на най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала, има какво да предложи на своите посетители.

Боровец се намира на 120 км от втория по големина град в България – Пловдив, на 70 км от София и на 10 км от Самоков. Маршрутът до него е осеян с остри завои, но за сметка на това гледките са възхитителни. Стръмните склонове наоколо са навсякъде, и сякаш обгръщат пътуващите в здрава прегръдка, която чат-пат се отпуска само, за да видят прекрасния пейзаж в далечината.

Курортът е създаден през 19 век с името Чамкория. По това време най-богатите хора са прекарвали почивките си тук, и през зимата и през лятото. В последствие курорта се развива, построяват се хотели, подходящи съоръжения за предимно зимни спортове, започва да носи името Боровец и се превръща в един от най-модерните зимни курорти в България.

Всеки посетил курорта остава очарован от девствената природа и възможностите за спортен туризъм, които предлага. За съжаление мястото е по-предпочитано за отдих предимно през зимата заради идеалните възможности за зимни спортове. Все пак последните години много хора преоткриват това чудно местенце и през лятото. Вярно, че секващите дъха зимни пейзажи ги няма, но за сметка на това боровата гора се открива в цялата си прелест, а освен това могат да бъдат изследвани много планински пътеки, което зимата не е за препоръчване. Най-популярният маршрут през летния сезон води до най-високият връх в България – Мусала – висок 2 925 метра. Маршрутът започва с кабинковия лифт, който се намира в сърцето на курорта, и стига до връх Ястребец. От тръгването на лифта гледките са внушителни, цялата красота на мястото е във вашата длан. С лифта се пътува 23 минути, а щом слезете пред вас се открояват най-високите върхове в планината. Друг популярен маршрут е 90-минутния преход до Черните скали, отново предлагащ впечатлителни гледки, древни борови гори, прохладни поточета и полянки с красиви цветя. 

През летния сезон, освен с природни туристически маршрути, курорта разполага и с велопарк за феновете на велосипедите с възможност за колоездене на подсигурени трасета с различни по трудност нива. Летният сезон е достатъчно дълъг за всичко това – от юни до септември.

През зимата Боровец предлага идеални възможности за ски и други зимни спортове. Снегът се поддържа в идеално състояние през целия зимен сезон. Ски пистите са 24, дълги общо 58 км, от които 5 писти за начинаещи, 14 за напреднали и 1 за експерти. На разположение са също съоръжения за биатлон, трасета за ски бягане с обща дължина 35 км, детски зимен парк и възможност за нощно каране.

Боровец разполага с добра леглова база подходяща за всякакви вкусове, от луксозни хотели до частни вили. Има и много ресторанти, пицарии, барове, дискотеки и таверни за желаещите да прекарват вечерите с нощни забавления. Курортът притежава всичко необходимо за вашата идеална почивка без значение от сезона.

Ако сте решили да почивате на Боровец, то разгледайте хотелите в курорта

Pin It

About admin

Check Also

Как да се сдобием с промоционален код за козметика

Човек неведнъж е давал заявки, че е умно същество и знае как да си търси …