Кабелна маркировка: как да разберете буквите и цветовете на плитката

 Лесно е да се объркате в разнообразието от проводници и кабели, дори и най-търсените при решаването на проблемите с битовото захранване. Външно подобни продукти могат да се различават по предназначение и характеристики и ще е трудно за неспециалист да избере правилния. За да се предотврати това, кабелът е фабрично маркиран чрез прилагане на специален код върху изолацията. Всяка от неговите букви и цифри разкрива определен параметър. Разновидности на окабеляващи продукти. Електрическите кабели са незаменими при извършване на всякакви електрически работи. Има много от тях и всеки има свое предназначение и експлоатационни параметри, които се отразяват в маркирането на проводници и кабели. За да го разберете, трябва да получите обща представа за тези продукти. Разновидности на проводници. Основата на всяка жица е метална тел. Различните проводници се различават по няколко параметъра:

– видът метал за телта е мед или алуминий;

– броят на проводниците – един или много тънки, усукани в пакет;

– наличието или отсъствието на изолация;

– вид изолационен материал;

– наличието на защита – допълнителен общ външен пластмасов или гумен корпус за всички проводници;

– предназначение – разграничаване между монтажа, монтажа и силовите видове проводници;

 Медните изделия са по-скъпи от алуминиевите, но са по-здрави, по-еластични и по-просторни. Следователно, въпреки такъв недостатък като висока степен на окисляване във въздуха, те са много по-популярни от евтините, но крехки и неспособни да издържат на големи натоварвания като проводници с алуминиеви проводници. Днес дори се опитват да направят битово окабеляване от медни проводници.  

 Разновидности на кабели. Кабелът съчетава няколко изолирани проводника, обединени от обща обвивка, над която те често са защитени от бронирана спирална намотка от стоманени ленти, телена оплетка или други трайни материали. Кабелите се отличават по предназначение:

 – такива които се  използват за свързване на различни захранващи и осветителни устройства към електрическата мрежа. Те се използват както в жилищни, така и в обществени и промишлени сгради, полагат се във въздуха и под земята, могат да се състоят от медни или алуминиеви проводници, изолирани с каучук, поливинилхлорид или друга обвивка.

  – контролни кабели, те са изработени изключително от мед и винаги със защитна обвивка, която не позволява механични повреди и премахва смущения от автоматични системи.

Pin It

About admin

Check Also

Как да спестим пари при обзавеждане на спалнята: практични съвети и трикове

При обзавеждането на спалнята, много хора се изправят пред предизвикателството как да направят това без …