Видове енергоспестяващи лампи, разлики и характеристики

Видове енергоспестяващи лампи, разлики и характеристики.

 Енергоспестяващите лампи са много популярни сред населението, както и търговските и държавните агенции. Ниската консумация значително намалява разходите за енергия и поддръжка. Има 2 вида такива лампи – флуоресцентни и LED лампи.

 Флуоресцентни лампи

Такива лампи се произвеждаха значително в нестандартни форми, което затрудняваше подмяната и инсталирането им. Сега те се използват в конвенционалните осветителни тела. Те се състоят от основа, крушка и стартер. Вътре те съдържат изпарения на химични елементи – живак и аргон. Те са разделени на основни видове:

 Високо налягане. Обикновено с висока мощност и се използват главно в улично и промишлено осветление.

 Ниско налягане. Ниска мощност и се използват за осветление на жилищни, търговски и офис помещения. Вътрешната част на колбата на такива предмети се обработва с фосфор. През баласта преминава електрически разряд, който причинява излъчване в парите. Преминавайки през стените на колбата, тя се превръща в сияние. Такива лампи не са издръжливи и значително губят светлинния си поток по време на работа. Те имат ниска ефективност, тъй като разпределението на светлината е на 360 градуса, осветявайки не само необходимата повърхност, но и горната част на осветителното тяло или тавана. Единственото предимство е тяхната ниска цена в сравнение с LED източниците на светлина. Важен момент, който трябва да се вземе предвид при използване на енергоспестяващи флуоресцентни лампи, е, че те трябва да се изхвърлят като продукти от първи клас на опасност. Физическите лица са длъжни да ги предават безплатно, а юридическите лица сключват отделен договор за приемане и обезвреждане на този вид отпадъци.

LED лампа

 Полупроводникови устройства, които работят на електричество. В зависимост от излъчваното сияние те се разделят на източници на топло и студено бяло сияние, флуоресцентни лампи. Елементите се различават по размера на капачката, размера на колбите и конфигурациите. Енергоспестяващите LED лампи се използват за осветяване на битови помещения, промишлени и външни площи. Продуктите се използват за създаване на осветление за обществени места, коридори, асансьори, складове, музеи и художествени галерии. Експлоатационният живот е значително намален при използване на енергоспестяващи крушки при минусови температури. Не е желателно тези продукти да се монтират без стабилизатор на напрежението. Основното предимство на този продукт е ниската консумация на енергия, докато светлината е достатъчно ярка.  10 W LED лампа дава блясък като обикновена 60 W лампа, сиянието не уморява очите. Срокът на експлоатация на качествен продукт може да достигне 20 години, според информацията от производителя. Атрактивните характеристики на енергоспестяващите лампи са високата светлинна ефективност, лекотата на използване на места, където достъпът е труден. Основният недостатък на диодните енергоспестяващи лампи е цената. LED продуктите са с порядък по-високи от флуоресцентните. Струва си да закупите продукт от известни производители, за съжаление в днешно време често можете да намерите фалшификати, които не работят дълго. Заключения. Енергоспестяващите LED лампи предлагани в онлайн магазина https://shop.polarislighting.bg/ са пълен заместител на традиционните източници на светлина с големи предимства по отношение на консумация на енергия, продължителност на живота и специална поддръжка. 

Pin It

About admin

Check Also

Етеричните масла и ползата им върху нервната система

Състоянието на психиката е точно толкова значимо, колкото е и физическото ни здраве. Емоционалният баланс …

0
0
0
0
0