Части в гаранция подмяна

Като активни потребители предполагаме, че поне веднъж сте попадали в неприятната ситуация да закупите мото части, който има фабричен дефект или който да дефектира само след няколко седмици работа. Това не е никак приятно, но се случва. И когато се случи е много важно да знаете какви са правата ви и как можете да замените дефектиралия продукт/частта.

 Подмяна на части в гаранция – какво да правим?

Как да процедирате, ако някоя част, която е в гаранция дефектира?

В случай, че “изтеглите късата клечка” и закупите мото част с фабричен дефект или ако частта дефектира преди да ѝ е изтекла гаранцията, ваше право е да заявите рекламация към магазина, от който сте закупили артикула и да поискате подмяна.

Как да поискате подмяна?

 За да предявите претенциите си и да искате връщане и замяна на гаранционен продукт, трябва да влезете на страниците на магазина, да откриете категория “Обслужване на клиенти”. След това е добре да прочетете условията, при които магазина извършва подмяна на гаранционни продукти и да попълните формуляр за рекламация.

В него е добре да опишете детайлно проблема. Ако имате възможност, препоръчително е да прикачите няколко снимки на частта, за да визуализирате по-ясно дефекта.

След като попълните формуляра трябва да се свържете с продавача чрез каналите за комуникация, които той е посочил. В рамките на разговора вие ще му изложите проблема си, а той ще ви предостави нужната информация за условията, при които може да бъде извършена подмяната.

Ако пазарувате от физически (офлайн) магазин, тогава просто трябва да отидете в магазина и да се срещнете със собственика или управителя. Там на място ще ви бъде дадена информация какви са стъпките, които трябва да предприемете, за да подмените мото частта.

Добре е да знаете, че без значение дали връщате дефектната част чрез куриер или лично, разноските по доставката ѝ са за ваша сметка.

При какви условия търговеца подменя дефектната мото част?

След като заявите рекламация и установите контакт с продавача, той  ще изиска от вас да му върнете гаранционната част. Дефектната стока задължително трябва да бъде върната в магазина, за да могат оттам да извършат проверка, с която да установят какъв точно е проблема и  кой носи отговорността за дефектната стока.

Проблемният продукт задължително трябва да бъде върнат заедно с платежния документ, който в случая изпълнява две основни роли. От една страна той служи за гаранция, а от друга – с него доказвате, че сте закупили частта от точно този търговец.  Почти всички търговци предоставят гаранция и приемат рекламации в случаите, в които частта, която е закупена и е в гаранция е с фабричен или скрит дефект, който да не е получен вследствие на употреба от страна на купувача.

Казано по друг начин, ако сте използвали мото частта не както трябва, монтирали сте я неправилно или не сте ѝ оказали нужната поддръжка и тя е дала дефект, дори и да е в гаранция, продавачът не носи отговорност за действията ви и няма да признае гаранцията.

Ако вината не е ваша, тогава търговецът ще ви предложи няколко варианта за подмяна на дефектната мото част, които могат да ви удовлетворят.

Стандартно, вариантите, от които можете да се възползвате са няколко:

●      Подмяна на частта с нова (в случаите, в които частта е налична)

●      Ремонт на дефектната стока (в случаите, в които това е възможно и вие го предпочитате като вариант)

●      Възстановяване на сумата (в случаите, в които подмяна със същата част е невъзможна или когато дефектната част не може да бъде ремонтирана)

Възможно е и да ви предложат да подмените дефектната част с друга на същата или приблизителна стойност, ако проблемната не може да бъде ремонтирана или подменена с нова от същия вид.

Как се подменят части в гаранция в електронен и физически магазин?

Няма никакво значение дали сте закупили продукта от реален или онлайн търговски обект. Начините за подмяна на дефектни части, които са в гаранция са идентични. И в двата вида магазини търговците изискват да представите касов бон (който служи като гаранция за закупения продукт), да не сте го използвали неправилно и дефектът да е или фабричен, или скрит (дефектът да е по вина на производителя на частта).

На лице ли са всички тези условия, рекламацията ви ще бъде приета и частта ще бъде подменена с нова, ремонтирана или търговецът ще ви възстанови парите.

Pin It

About admin

Check Also

Как да спестим пари при обзавеждане на спалнята: практични съвети и трикове

При обзавеждането на спалнята, много хора се изправят пред предизвикателството как да направят това без …