Този коварен простатит

Въпреки съществуването на натрапчиви телевизионни реклами, призоваващи за лечение на болестта, много пациенти с простатит посещават своите лекари относително късно. Дори и със симптоми, повечето мъже отлагат посещението при уролог. Какво можем да кажем за превенцията … Междувременно простатитът е много често срещан и дори опасен проблем.

Простатитът – възпаление на простатната тъкан – е най-често срещаното урологично заболяване при мъжете на възраст 20-50 години. Голямата опасност от простатит е, че може да доведе до нарушения на половата функция и образуване на мъжки зародишни клетки в тестисите, тоест до безплодие. Според статистиката простатитът засяга 25 до 40% от мъжете (според някои източници до 80%) от най-трудоспособната възраст (25-40 години).

При около 20% от младите мъже простатитът протича напълно безсимптомно, което означава, че всеки пети мъж дори не подозира, че трябва да отиде на лекар, въпреки липсата на болка или сексуални проблеми.

Какво се случва с простатата?

Простатата или простатната жлеза е част от мъжката репродуктивна система, която произвежда специфична тайна, която подхранва и защитава спермата. Освен това простатата е важен орган, участващ в производството на основния мъжки хормон – тестостерон; той също така осигурява нормалния механизъм на ерекция.

Простатата се намира под пикочния мехур и покрива уретрата, която го напуска. Когато възникне простатит, се увеличава размерът на жлезата, който започва да изстисква уретрата, което причинява нарушение на процеса на уриниране.

От къде идва?

Простатитът често се появява поради нарушения на кръвообращението в тазовата област: например с намаляване на натоварването на мускулите, което е особено характерно за офис служителите, които прекарват почти цялото си време на масата или шофират кола. Полово предаваните инфекции също могат да причинят възпаление на простатата. Въпреки това, много от тези инфекции не се проявяват дълго време.

Развитието на простатит също се „подпомага“ от особеностите на половия живот: въздържанието е вредно за простатата. Вредно е да се практикува прекъснат полов акт или изкуствено удължаване на полов акт. Освен това сексуалното напрежение без последващо разрешение, което се случва при гледане на еротика или порнография, може да допринесе за развитието на простатит.

Ако сте мъж на средна възраст и имате сексуални проблеми, понякога Циалис може да Ви помогне за по-добро представяне в леглото.

Естествено, задължително е да направите консултация с уролог, или с личния лекар.

Pin It

About admin

Check Also

Етеричните масла и ползата им върху нервната система

Състоянието на психиката е точно толкова значимо, колкото е и физическото ни здраве. Емоционалният баланс …