Отопление чрез камина

Камините могат да бъдат, според разположението стенна камина, островна камина, а според типа на работа, камини на дърва, газови камини, камини на пелти, електрически камини и други

За много вили камината е само елемент на дизайна. Той обаче може да бъде и добро отоплително устройство. Отоплението на къщата може да се извърши чрез акумулираща топлина камина, която отделя топлина както по време на периода на горене, така и след края му. . След като нагреем дървата, ще осигурим топлина в къщата за дълго време. Натрупването на топлина се дължи на използвания материал и характеристиките на коминното устройство.


Най-ефективният материал за съхранение на топлина е специална шамот, направена от огнеупорна глина. Такъв материал може да издържа на високи температури и да задържа топлината. Камината на къщата е проектирана по такъв начин, че димните газове не отиват веднага в комина, а преминават през лабиринта от димни канали и им отдават топлината си. Гамата от шамотни тухли и фасонирани елементи е широка, което ви позволява да създавате димни канали с всякаква конфигурация. За пещта дебелината на плочите е 60-90 mm, а за каналите на пещта – 30-40 mm. Облицовката се извършва с 30 мм плочи. Дължината на димните канали се определя чрез изчисление. Шамотните плочи са свързани посредством „жлеб“ и хоросан. Обикновено параметрите на термичното разширение на хоросан и плочи са еднакви. Решенията са направени от керамични суровини и те се втвърдяват бързо. Отвън шамотните плочи са облицовани с плочки. Като правило камината у дома е оборудвана с прозрачни врати с топлоустойчиво стъкло.

Естествено, вътрешна камина, да бъде изградена се изискват специфични знания и умения, както и голяма първоначална инвестиция. Има и алтернативи, като камини на пелети, електрически камини, както и други модели.

Ако проектът за отопление на къщата предвижда температура на димните газове от 500-700 ° C на изхода, използвайте стоманена или чугунена пещ. Куполът в тези устройства е термоизолиран и може да издържа на високи температури. Димните канали също са направени от шамот. Добре проектираната и изпълнена отоплителна система за съхранение на топлина на къщата ще запази топлината за дълго време.

Pin It

About admin

Check Also

Етеричните масла и ползата им върху нервната система

Състоянието на психиката е точно толкова значимо, колкото е и физическото ни здраве. Емоционалният баланс …