Отопление чрез камина

Камините могат да бъдат, според разположението стенна камина, островна камина, а според типа на работа, камини на дърва, газови камини, камини на пелти, електрически камини и други

За много вили камината е само елемент на дизайна. Той обаче може да бъде и добро отоплително устройство. Отоплението на къщата може да се извърши чрез акумулираща топлина камина, която отделя топлина както по време на периода на горене, така и след края му. . След като нагреем дървата, ще осигурим топлина в къщата за дълго време. Натрупването на топлина се дължи на използвания материал и характеристиките на коминното устройство.


Най-ефективният материал за съхранение на топлина е специална шамот, направена от огнеупорна глина. Такъв материал може да издържа на високи температури и да задържа топлината. Камината на къщата е проектирана по такъв начин, че димните газове не отиват веднага в комина, а преминават през лабиринта от димни канали и им отдават топлината си. Гамата от шамотни тухли и фасонирани елементи е широка, което ви позволява да създавате димни канали с всякаква конфигурация. За пещта дебелината на плочите е 60-90 mm, а за каналите на пещта – 30-40 mm. Облицовката се извършва с 30 мм плочи. Дължината на димните канали се определя чрез изчисление. Шамотните плочи са свързани посредством „жлеб“ и хоросан. Обикновено параметрите на термичното разширение на хоросан и плочи са еднакви. Решенията са направени от керамични суровини и те се втвърдяват бързо. Отвън шамотните плочи са облицовани с плочки. Като правило камината у дома е оборудвана с прозрачни врати с топлоустойчиво стъкло.

Естествено, вътрешна камина, да бъде изградена се изискват специфични знания и умения, както и голяма първоначална инвестиция. Има и алтернативи, като камини на пелети, електрически камини, както и други модели.

Ако проектът за отопление на къщата предвижда температура на димните газове от 500-700 ° C на изхода, използвайте стоманена или чугунена пещ. Куполът в тези устройства е термоизолиран и може да издържа на високи температури. Димните канали също са направени от шамот. Добре проектираната и изпълнена отоплителна система за съхранение на топлина на къщата ще запази топлината за дълго време.

Pin It

About admin

Check Also

Защо да изберем мъжките спортни долнища за нашата тренировка?

Пролетта идва, а тренировките навън става все по-привлекателни. За да сме в топ форма за …