Оппределяне на подходящия уеб дизайн, който може да пасне на всички ваши устройства

В ранните дни на уеб дизайна Повечето сайтове от миналото са били предназначени за мониторите на настолните компютри. В днешната мрежа обаче широката гама от устройства и размери на екранrje, които се използват за достъп до тези сайтове, означава, че решение типа „едно решение за всички“ вече не е приложимо.
Уеб сайтовете трябва да включват екрани от много големи до много малки с оформление и възможности, подходящи за всеки. Има няколко начина, по които даден сайт може да бъде включен като „мобилна поддръжка“, но най-добрата практика в бранша е с подход, наречен „отговорен уеб дизайн“.
Трите качества на флексибилния уеб дизайн:
Отговорният уеб дизайн, както го познаваме, беше представен за пръв път от Итън Маркоте в статия, публикувана от A List Apart и по-късно в книгата си „Отговорен уеб дизайн“. Итън определя този подход като имащ три различни качества:
1. Гъвкаво оформление на базата на мрежата – вместо да има фиксирани размери на пикселите в дизайна, зоните на оформлението като колони със съдържание се изграждат с проценти, така че докато размерът им може да се промени, пропорциите им един към друг остават.
2. Гъвкави изображения и медия – по подобен начин, изображенията и медиите като видео съдържание могат да бъдат оразмерени с проценти вместо с фиксирани пиксели. Това означава, че изображенията могат да се мащабират с уебсайта за различни размери на екрана.
3. Медийни заявки – част от спецификацията на CSS3, медийните заявки позволяват динамично да се правят промени в оформлението на сайтовете, когато са изпълнени определени условия. Например, след като разделителната способност на екрана падне под определена точка, съдържанието, представено в колони, разположени един до друг, може да бъде променено в една единствена колона със съдържанието, представено един върху друг.
С този подход уеб дизайнерът може да разработи един уеб сайт, чието оформление автоматично ще се промени въз основа на размера на екрана на посетителя.

Pin It

Comments are closed.