Оппределяне на подходящия уеб дизайн, който може да пасне на всички ваши устройства

В ранните дни на уеб дизайна Повечето сайтове от миналото са били предназначени за мониторите на настолните компютри. В днешната мрежа обаче широката гама от устройства и размери на екранrje, които се използват за достъп до тези сайтове, означава, че решение типа „едно решение за всички“ вече не е приложимо.
Уеб сайтовете трябва да включват екрани от много големи до много малки с оформление и възможности, подходящи за всеки. Има няколко начина, по които даден сайт може да бъде включен като „мобилна поддръжка“, но най-добрата практика в бранша е с подход, наречен „отговорен уеб дизайн“.
Трите качества на флексибилния уеб дизайн:
Отговорният уеб дизайн, както го познаваме, беше представен за пръв път от Итън Маркоте в статия, публикувана от A List Apart и по-късно в книгата си „Отговорен уеб дизайн“. Итън определя този подход като имащ три различни качества:
1. Гъвкаво оформление на базата на мрежата – вместо да има фиксирани размери на пикселите в дизайна, зоните на оформлението като колони със съдържание се изграждат с проценти, така че докато размерът им може да се промени, пропорциите им един към друг остават.
2. Гъвкави изображения и медия – по подобен начин, изображенията и медиите като видео съдържание могат да бъдат оразмерени с проценти вместо с фиксирани пиксели. Това означава, че изображенията могат да се мащабират с уебсайта за различни размери на екрана.
3. Медийни заявки – част от спецификацията на CSS3, медийните заявки позволяват динамично да се правят промени в оформлението на сайтовете, когато са изпълнени определени условия. Например, след като разделителната способност на екрана падне под определена точка, съдържанието, представено в колони, разположени един до друг, може да бъде променено в една единствена колона със съдържанието, представено един върху друг.
С този подход уеб дизайнерът може да разработи един уеб сайт, чието оформление автоматично ще се промени въз основа на размера на екрана на посетителя.

Pin It

About admin

Check Also

Защо имаме нужда от преносима зарядна станция?

С напредъка на дигитализацията се задават и нови възможности пред съвременния бизнес. Новите цифрови технологии …