Колко често трябва да сменяте въздушния филтър на мотоциклета си?

Вашият въздушен филтър играе решаваща роля в защитата на вашия двигател и осигуряването му на дълготраен живот. Във въздуха около вашия мотор има всякакви замърсители, включително мръсотия, пясък, прах и цветен прашец. Ако тези неща трябваше да влязат в самия двигател, те биха започнали бавно да износват стените на вашите цилиндри и буталните пръстени.

С течение на времето този филтър става все по-мръсен и ще трябва да бъде заменен. Трябва да смените въздушния филтър на вашия мотоциклет на около 15 000 километра или приблизително всяка година. Ако карате през среда с повече мръсотия и прах, ще трябва да сменяте въздушния филтър по-често. Ръководството на производителя съдържа информация за това колко често трябва да сменяте филтъра си. Това ще варира доста в зависимост от много фактори, включително колко често карате, къде карате и какъв тип филтър е на вашия мотор.

Смяната на вашия въздушен филтър е много често събитие, през което преминава всеки мотоциклетист. Много проблеми с вашия мотор могат да възникнат от непочистен въздушен филтър. Тази статия ще ви помогне да разберете колко често трябва да сменяте въздушния филтър на вашия мотоциклет, какъв вид филтър е необходим и някои специални събития, които включват вашия въздушен филтър.

Колко често трябва да се сменя филтър за мотоциклет (времетраене и пробег)

И така, колко често трябва да се сменя филтъра и как можете да разберете? Първо, винаги е най-добре да следвате указания от производителя интервал в ръководството за собственика. Те ще посочат или продължителност от време, брой километри, или и двете, в които трябва да смените филтъра. Тъй като всеки мотор е малко или много по-различен от останалите, спазването на съветите на хората, които са проектирали, тествали и сглобили мотоциклета е чудесна идея. Винаги можете да коригирате оттам, ако смятате, че трябва да го сменяте по-често или по-рядко.

Най-общо казано, ще трябва да сменяте филтъра си около веднъж годишно или на всеки 15 000 километра. Както бе споменато по-горе, това ще варира при всеки мотор. В действителност просто трябва да смените филтъра, преди да се замърси твърде много, и тези насоки ви помагат да не го оставите да се замърси твърде много. Най-добрият начин да разберете дали вашият филтър трябва да бъде подменен е като го разгледате. Запознайте се с това как изглежда филтърът, когато е чист. Оттам трябва поне да имате представа за това колко чист трябва да изглежда вашият филтър и можете да го използвате, за да прецените дали трябва да замените филтъра.

Има много други фактори, които също влизат в играта. Например, ако често карате в прашни зони, филтърът ви ще стане по-мръсен много по-бързо от мотор, който се кара само в центъра на града, в голям град. По същия начин различните филтри ще продължат различно време, преди да се наложи да бъдат заменени. Това се дължи на размера и формата на различните филтри, както и на материалите, от които са направени. Ако не сте сигурни дали трябва да замените въздушния си филтър или не, вземете ръководството за употреба на вашия мотор и вижте колко често производителят препоръчва да сменяте въздушния филтър.

Какво се случва, ако не смените въздушния филтър?

И така, ако забравите да смените въздушния си филтър или да го отложите, защото не можете да си позволите нов, това лошо ли е за вашия мотор? Ще навреди ли на двигателя? След като въздушният ви филтър се замърси, въздухът ще стане много по-труден за преминаване през филтъра, тъй като мръсотията блокира или задушава порите. Количеството въздушен поток, което преминавате през филтъра, ще бъде значително намалено.

Може да не успеете да забележите веднага, но тъй като филтърът се замърсява изключително, той трябва да стане много очевиден. Първо, ще изпитате загуба на мощност. Поради по-малкото количество въздух, подаван към двигателя, не можете да произведете толкова много енергия. Също така може да започнете да работите по-богато, което означава да използвате повече гориво. В резултат на това вероятно ще забележите и увеличаване на разхода на гориво. Тъй като това идеално съотношение въздух / газ е разрушено, ефективността на вашия мотор ще пострада във всички области.

В зависимост от вида на филтъра, който имате, мръсният филтър може дори да има по-драстични ефекти върху вашия мотор. Например, ако имате филтър с пяна, мръсотията ще започне да изсушава филтъра. Тъй като филтърът изсъхва, това прави възможно прахът да си проправи път през пяната. Мръсотията, която го прокарва, влиза направо във вашия двигател и може да го повреди неимоверно.

Почистване на филтъра или купуване на нов

Когато е време да направите нещо с въздушния си филтър, какво трябва да направите? Това зависи до голяма степен от това какъв въздушен филтър имате и колко дълго го имате. Някои въздушни филтри са евтини, прости и са предназначени само за подмяна и никога почистване. Това са вашите често срещани хартиени филтри в стил OEM. Те са относително евтини, но не са предназначени за почистване и повторно използване отново и отново.

Повечето резервни въздушни филтри се почистват и премахват необходимостта от подмяна на филтър всеки път, когато се замърси. Тези нови филтри, които използват масло, ви позволяват да почистите и нанесете отново маслото всеки път, когато трябва да бъде заменен. Налични са комплекти, които ще ви позволят да направите всичко това сами. Въпреки че тези стилове на филтри обикновено са много по-скъпи, те могат да се използват няколко години, преди да се наложи да бъдат заменени.

Има ли предимства при подмяната на мръсен омаслен филтър пред самото почистване? Истината е, че колкото и да сте добри в почистването на филтър, той никога няма да бъде толкова добър, колкото когато е бил чисто нов. Невъзможно е да се почисти 100% от мръсотията във филтъра. Получаването на нов филтър ще осигури перфектно чиста система за филтриране за известно време. Докато почистването ще подобри филтъра доста и ще попречи на мотора ви да гладува за въздух, той никога няма да бъде толкова добър, колкото нов. От вас зависи да решите дали да замените напълно или просто да почистите филтъра, който използвате сега.

Специални обстоятелства, които може да изискват по-чести промени на филтъра

Има много обстоятелства, които могат да ви накарат да сменяте по-често въздушния си филтър. Първият от тях би бил средата, в която карате. Някои хора се возят в много прашни райони. Този прах се засмуква към вашия мотор, тъй като двигателят действа като въздушна помпа и изсмуква въздуха към него. Целият този прах в района се улавя от филтъра и прахът често се залепва по него. Ако отклоните мотора си от асфалтираните пътища и особено ако карате на групи, докато сте извън пътя, определено ще трябва да смените въздушния си филтър много по-често от нормалното. Целият този прах, хвърчащ наоколо, се опитва да премине към вашия двигател. Без надеждния ви въздушен филтър той ще си проправи път до цилиндрите.

Друго важно съображение е на колко години е вашият мотор. Ако имате по-нов мотор с 10 000 или по-малко километра, може да не сте толкова загрижени за здравето на вашия мотор. Ако имате по-стар мотор с до 100 000 километра, важно е да разберете, че този мотор е много стар и в близко бъдеще би могъл да има всякакви проблеми. В резултат на това може да искате да насочите допълнително внимание и грижи към вашия мотор, за да се уверите, че той продължава да работи и трае възможно най-дълго. За да се съобразите с това, може да искате да увеличите честотата, с която правите редовна поддръжка на мотоциклета, за да му помогнете да продължи да работи.

Pin It

About admin

Check Also

Как да спестим пари при обзавеждане на спалнята: практични съвети и трикове

При обзавеждането на спалнята, много хора се изправят пред предизвикателството как да направят това без …