Как да обезопасите училищния си компютър

В момента, когато по всеки телевизионен канал може да се чуе за вездесъщите хакери, получили достъп до лична информация, за многомилионните загуби на огромни корпорации, когато информационната им мрежа е заразена с неизвестен компютърен вирус. Как училищата осигуряват хардуерна сигурност? В крайна сметка на техните плещи лежи отговорността не само за информацията, която се намира в институцията, но и за това как ще бъде обучено нашето по-младо поколение.

За да се осигури информационна сигурност в училището, е необходима цяла система, която организира проверката на пощата, съдържанието, файловете и програмите, използвани на работните места на служителите в образователната институция. Нуждаем се от правила и разпоредби, позволяващи и забраняващи определени действия при обработката на информация. Необходимо е да се автоматизират всички процеси на системата за сигурност, за да се изключат опитите на учениците да нарушат целостта и структурата на информационната система и да излязат извън контролираната зона.

Всички тези мерки, разбира се, могат да бъдат наречени излишни, но ако се случи инцидент, те веднага ще изплатят времето за възстановяване на функционирането на информационната система и ще обяснят на родителите на небрежен ученик, който по чиста случайност ще се окаже грешен сайт, който е разрешен на неговата възраст.

За да се осигурят всички горепосочени мерки, са създадени много софтуерни решения, но днес бих искал да ви разкажа за антивирусен продукт, произведен в Словакия. Дори тази европейска държава да е далеч от нас, това не попречи на решението й да се влюби в нашата страна. Използва се от държавни и търговски клиенти, тъй като този софтуер се е утвърдил като надеждна система за защита срещу вирусни заплахи. Разбира се, говоря за продуктите на ESET.

Антивирусните решения, произведени под марката ESET NOD32, отдавна са тествани в различни образователни институции, но не всеки знае за ключовите характеристики на технологиите на тези продукти:

Защита, базирана на облак – Позволява ви да проследявате потенциални, неизвестни досега заплахи, които са подложени на подробен анализ на поведението, което ускорява създаването на автоматизирани подписи, ако се потвърдят злонамерени характеристики.
Разширеното сканиране на RAM е иновативна технология, която ефективно неутрализира зловредни процеси, скрити от очите на потребителя и неизвестни досега. Технологията следи поведението на подозрително приложение и го проверява при опит за стартиране.
ДНК подписи – изходни кодове на зловреден софтуер, поведение по време на активността на вируса и характеристики на обект, всички те са събрани в информационни бази данни на ESET. При липса на преки доказателства за обектна инфекция, косвените знаци в подписа от такава база данни помагат на антивирусните продукти да идентифицират заплахата.
Защита от зомби мрежи – следи мрежовата активност и идентифицира подозрителни връзки. Тази технология, чрез проверка на собствената си база данни на известни образци на злонамерен софтуер, определя възможна инфекция на компютърно оборудване и блокира възможността за използването му от трети страни.
Но без да се автоматизират процесите на защита на сградите, внедряването на система за информационна сигурност дори в малко училище би било много трудоемък процес. В крайна сметка различните отдели изискват различни нива на контрол. При обучаващите компютри това е едно, но за счетоводителите е съвсем различно. И тук може да ни помогнат инструменти за централизирано управление на лицензи и продукти на ESET, които осигуряват защита на всички мрежови обекти, включително мобилни устройства, работещи с различни операционни системи. Чрез разполагане на една конзола за управление на цялата система за сигурност, администраторът на училищния компютърен парк ще може да получава отчети и известия за всички нарушения в контролираната зона. Също така ще бъде възможно да се създадат правила за политика на сигурност за различни групи оборудване, да се инсталират дистанционно антивирусни продукти на нови работни станции и да се зададат задачи за автоматично изпълнение, за да се провери и актуализира решението по график.

Използвайки горните технологии и функционалности, продуктите на ESET осигуряват сериозна конкуренция на местните разработки в областта на антивирусната защита. И ценовата политика на компанията стимулира интереса към използването на това конкретно решение.

Pin It

About admin

Check Also

Как да пестим пари и да не се изкушаваме от оферти?

Как да пестим пари по време на изкушаващите оферти покрай Черен петък

Въведение Черният петък е едно от най-известните събития в света на шопинга. Този ден е …