Избор на фритюрник – газов или електрически

В заведенията за хранене се използват редица професионални готварски уреди, които имат отношение към различните части от предлаганото от вас меню. Не можем да отречем, обаче, че сред тях фритюрниците имат значително голямо присъствие. Все пак – всеки ресторант, заведение за бързо хранене или бар предлагат поне по някое пържено изделие в менюто си. Най-често това са пържените картофи, но тези уреди се използват също за риба, пилешко, понички и много други. Съществуват в няколко обособени един от друг варианта, като сред тях най-голямо е разграничението между газовите и електрическите фритюрници. Още от името може да се види главната им разлика, но тя, сама по себе си, трудно ще бъде измерител за това кой уред е по-добрият. Затова нека разгледаме в подробности какви са приликите и разликите между двата типа машини.

Газов фритюрник

Както веднага разбираме, този тип фритюрник използва газ за функционирането си. Като цяло, той е по-енергийно ефективният от двата. Освен това една голяма полза от него е за “подвижните заведения”. Ако често сменяте мястото, на което пържите храната, то газовият фритюрник е по-добро решение. На първо място, това е така, тъй като няма нужда от връзка с електричество. Съответно, ако например искате да продавате храна на будка на панаир, то газовият фритюрник ви позволява да правите това, като използвате газова бутилка за функционирането му. Допълнително, ако в заведението си имате газова връзка, отново можете да се доверите на този тип уред. Другояче стоят нещата, обаче, ако отсъства такава. Тогава вариантът е да се използват газови бутилки, което обаче може да е трудоемко и да затруднява осигуряването на подходяща безопасност. Затова обмислете какви условия можете да осигурите за поддържане на работата на уреда и за създаване на безопасна среда на работа.

Електрически фритюрник

От друга страна, електрическият фритюрник не създава такива притеснения относно безопасността. С него не използвате газ, което намалява рисковете, които уредът може евентуално да създаде. Разбира се, изисква достъп до електричество, което силно затруднява използването му, ако местите заведението си. Но за установените “на едно място” ресторанти, заведения за бързо хранене и барове, този тип фритюрник е отлично решение. Не е чак толкова ефективен от енергийна гледна точка, но можете да намалите разликата максимално, ако обърнете внимание на класа на уреда. Допълнително, ако в заведението си нямате газова връзка, то оставате с два варианта – електрически фритюрник или газови бутилки. Като цяло, значителна част от потребителите избират първата възможност.

На какво да обърнем внимание?

Има, естествено, елементи, на които е от съществена важност да обърнем внимание, без значение какъв вид уред ще изберем. Това са:

  • Защита против прегряване: Термозащитата е един от най-важните елементи на вашия фритюрник, тъй като ще изключи уреда, ако той прегрее прекомерно. Това осигурява и най-важното ви обезопасение срещу възникването на пожар.
  • Капацитет: От него зависи какъв обем поръчки ще можете да изпълните за даден период от време. Естествено, това е в пряка връзка и със Мощността, която пък ще определи колко бързо можете да изпържите дадената храна.
  • Брой гнезда: Те са от значение за мултифункционалността на уреда, скоростта на изпълнение на поръчките и възможността за увеличаване капацитета и възможностите на фритюрника. В уред с повече гнезда можете да готвите отделно различни порции или дори различни храни едновременно.
  • Термостат с достатъчен диапазон на температурата: Това ще определи какви ястия, колко бързо и колко добре можете да приготвяте. Възможността за промяна на температурата позволява по-добро нагласяне на поръчките индивидуално спрямо характера на елемента от менюто и желанието на клиентите.
  • Материал на изработка: Също от съществено значение, тъй като определя качеството на уреда, дълготрайността му, колко лесно ще бъде да го почистите и т.н.

Кой уред да избера?

В крайна сметка, няма едно решение, което да удовлетворява нуждите на всекиго. Различните заведения имат специфични клиентски потоци, определено меню, разнообразни условия за готвене и т.н. Съответно, направете избора си, като вземете всички тези елементи предвид. Освен това обърнете внимание и на цената, но помнете, че тя не винаги е сигурен показател за качество. По-важно е да се уверите, че уредът е безопасен и с достатъчен капацитет за необходимостта на заведението ви. По този начин постигате максимално експлоатиране на възможностите на машината за ежедневната ви работа.

Общо взето, газовите фритюрници са отлично решение за заведенията, които се местят периодично, които разполагат с газова връзка, или които предпочитат по-високата им енергийна ефикасност. Естествено, при тях съществува по-голям риск за безопасността, така че търсете достатъчно добри системи за безопасност. От друга страна, при липса на газова връзка или при желание да се осигури по-високо ниво на сигурност в заведението, електрическият фритюрник бива предпочетеният избор. С него ще горите повече енергия, но ще постигнете целите си също толкова ефективно. Освен типът захранване, обаче, разгледайте всяка от характеристиките на разглежданите уреди, за да можете по-добре да пригодите фритюрника към нуждите на заведението си и предпочитанията си за клас, тип захранване и цена.

Pin It

About admin

Check Also

Защо имаме нужда от преносима зарядна станция?

С напредъка на дигитализацията се задават и нови възможности пред съвременния бизнес. Новите цифрови технологии …