Етеричните масла и ползата им върху нервната система

Състоянието на психиката е точно толкова значимо, колкото е и физическото ни здраве. Емоционалният баланс е необходим, за да се чувстваме заредени, пълноценни и мотивирани в своето ежедневие.

Ето защо грижата за здравето на психиката трябва да се превърне в задължителен елемент от нашата рутина и основен наш приоритет.

Етеричните масла доказано оказват полезното си действие върху състоянието на нервната система и емоционалното равновесие. Ето какви са техните ползи:

Преборват депресията

Психологическите разстройства са неприятно явление, с което повечето хора се сблъскват ежедневно. Те могат да бъдат причинени от стрес на работното място, финансови проблеми или други външни фактори.

Етеричните масла имат свойството да лекуват депресията. Те могат да придадат спокойствие и да възстановят изгубената хармония. Чрез своите свежи наситени аромати, маслата проникват в сетивата и носят необходимото успокоение.

За да окажат благоприятно действие върху състоянието на нервната система, то те се прилагат локално или се разпръскват във въздуха с помощта на дифузери. Розовото масло значително допринася за потискането на симптомите на депресия, както и маслото от мента, което приповдига духа и придава енергия. Други масла с подобен ефект са тамянът, евкалипът и цитрусовите масла.

Неутрализират стреса

Сред основните свойства на етеричните масла е да потискат успешно стреса. Забързаното ежедневие и всекидневните задължения значително допринасят за установяването на стрес, раздразнение и изтощение.

Маслата с естествен произход неутрализират тези усещания, като внасят успокояващо усещане с помощта на своя богат растителен билков състав. Такива масла са маслото от босилек, маслото от лимон и маслото от мента. Те притежават свежи и дълготрайни аромати, които се разтварят във въздуха и оказват успокояващо действие.

Те могат да бъдат приложени външно или вътрешно, като вътрешното приложение доказано нормализира функциите на нервната система. Външно те могат да се втрият в китката или дланта, след което да въздействат чрез своя мирис и успокояващо усещане.

Носят релаксиращо усещане

Необходимостта от пълноценна почивка е позната на всеки човек, пренатоварен с ежедневни задачи и натоварен график. В тези ситуации е необходимо средство, което да внесе необходимата хармония.

Етеричните масла доказано спомагат за осъществяване на качествена почивка на психологическо ниво. Техните аромати взаимодействат със сетивата, като отпускат мозъка и внасят спокойно релаксиращо усещане. Такива масла са тамянът, ментата, лавандулата, евкалиптът и розовото масло.

За целта маслата могат да се използват като масажиращо средство върху тялото и лицето. С помощта на кръгообразни разнасящи движения и приятният носещ се аромат, маслата насърчават усещането за релаксация и психологическо уединение.

Ободряват и енергизират

Етеричните масла могат да подобрят значително общото физическо и психологическо състояние. Те са особено благоприятни в случаи на силна умора, изтощение, недоспиване или след физическо натоварване.

Маслата с естествен произход предават свежите си наситени аромати, които успешно въздействат на организма. Те имат приповдигащ ефект, който значително ободрява и придава енергия. Етеричните масла възвръщат силата и насърчават позитивното настроение.

За да окажат своето действие и да заличат умората, те могат да се прилагат чрез втриване в китката, масажиране или чрез разпръскване с дифузер. Такива масла са цитрусовите, които носят типичния свеж и ярък аромат. Ментата също значително ободрява със своя силен и освежаващ мирис.

Да обобщим с няколко думи:

Етеричните масла са натурални продукти, които събират най-добрите лечебни свойства на растения и билки в своята формула, и ги предават на човешкия организъм.

Сред най-ключовите предимства на маслата е тяхното благоприятно действие върху състоянието и здравето на нервната система.

Те успешно се справят с депресията, облекчават стреса, възвръщат доброто настроение и възстановяват изчерпаната енергия.

Маслата с природен състав могат да бъдат прилагани вътрешно и външно. С помощта на дифузери, те разпръскват ароматите си във въздуха и въздействат на сетивата, като придават свежест, бодрост и спокойствие.

Pin It

About admin

Check Also

Защо си струва да използваме професионална картофобелачка ?

Ако приемем, че сте управител на ресторант, но все още се колебаете, дали да инвестирате …